26. KKL ▸ Festival gitare

26. KKL ▸ Festival gitare


Kada?

Počinje: Četvrtak 20:00 (20 Srpanj)
Završava: Srijeda 23:59 (02 Kolovoz)
Muzika

Opis

Festival gitare @ Kastav - Kastafsko Kulturno Leto

20.7.2017 / 20 H - Natjecanje u sviranju zračne gitare (air guitar) + nastup benda Sillycons @ Fortica | Slobodan ulaz.
22.7.2017. / 21H - Russ Spiegel / Zoran Majstorovic @ Crekvina | 50,00 kn
02.8.2017. / 21H - Petrit Çeku @ Crkva Sv. Jelene | 80,00 kn
13.8.2017. / 21H - Muriel Anderson / Duck Baker @ Crekvina | 60,00 kn
15.8.2017. / 21H - ALFONSO & MIGUEL LINARES FLAMENCO ENSEMBLE @ Crekvina | 60,00 kn

#festivalizsusjedstva #susjedi #26KKL

▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿

RUSS SPIEGEL / ZORAN MAJSTOROVIĆ
22.7.2017. / 21:00 h / Crekvina
Cijena ulaznice: 50,00 kn

Russ Spiegel je američki gitarist, skladatelj i aranžer rođen u Los Angelesu koji već dugi niz godina djeluje na jazz sceni u New Yorku. Diplomirao je na Berklee glazbenoj akademiji te ima doktorat iz jazz glazbe s prestižnog Frost sveučilišta u Miamiju. Skladao je i aranžirao glazbu za mnoge bendove (US Army Big Band West Point NY, Harlem Renaissance Orchestra), a pisao je glazbu za brojne filmove. Osim što sklada i aranžira glazbu, Russ prvenstveno svira u mnogim aranžmanima, od solo jazz gitare do vlastitog dvadeseteročlanog orkestra – The Russ Spiegel Jazz Orchestra – izvodeći vlastite skladbe i aranžmane. Tijekom svoje dosadašnje karijere svirao je s mnogim velikanima; Tony Bennettom, Petulom Clark, Angelom Brown i mnogim drugima.
Zoran Majstorović je jazz glazbenik, multiinstrumentalist, aranžer i skladatelj. Magistrirao je na jazz odjelu Glazbene akademije Giuseppe Tartini u Trstu, a do sada je surađivao s mnogim hrvatskim i svjetski jazz i etno glazbenicima. Osim gitare svira na instrumentima kao što su oud, saz, charango, pipa, tamburica, cindra, mandolina, ukulele, kora, kamal, sitar. Sudjelovao je u snimanju mnogih albuma jazz i etno glazbe, objavio knjige transkripcija i svirao diljem Europe. Zoran je također iskusni aranžer u domeni jazz i improvizirane glazbe, pisao je i adaptirao glazbu za mnoge hrvatske i inozemne orkestre. Osim jazz i etno glazbom, bavi se i drugim aspektima zvuka kao što su sound art, projekti usmjereni ka poimanju zvuka kao materijala u umjetnosti, site-specific koncerti itd. Višestruki je dobitnik nagrada Status i Porin.
Suradnja Russa Spiegela i Zorana Majstorovića na tragu je velikih dueta iz povijesti jazz gitare, poput dueta Joe Passa i Herb Ellisa, ali isto tako duo u svojim izvedbama ima vlastiti, prepoznatljivi, osobni zvuk. Atmosfere koje stvaraju kroz interakciju vibrantnih električnih jazz gitara te toplinom zvuka akustičnih gitara variraju od intimnih balada pa sve do virtuoznih izvedbi raznih kompozicija proizašlih iz tradicije jazz i blues glazbe. Ovo je suradnja dvojice glazbenika različitih generacija i zaleđa, ali s istom idejom posvećenosti i ljubavi prema gitari i glazbi.
PETRIT ÇEKU
02.8.2017. / 21:00 h / Crkva Sv. Jelene
Cijena ulaznice: 80,00 kn

Petrit Çeku je rođen 1985. godine u Prizrenu (Kosovo) gdje započinje glazbeno obrazovanje kod Luana Sapunxhije. Preseljenjem u Zagreb 2002. godine nastavio je obrazovanje u klasi Xhevdeta Sahatxhije, a potom u klasi Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je diplomirao 2008. godine. Slijedeći dječački san, od 2009. do 2013. godine usavršavao se kod Manuela Barrueca na Peabody konzervatoriju u Baltimoreu.
Çekuov izniman senzibilitet i ekspresivnost privukli su publiku i kritičare diljem svijeta. Gitarski kritičar Colin Cooper opisao ga je kao „solista visokih mogućnosti“. Nastupao je diljem Europe i Sjeverne Amerike kao solist i u pratnji simfonijskih orkestara diljem svijeta. Redovito nastupa s poznatim ansamblom Zagrebačkih solista te gitarskim triom Elogio.
Tijekom bogate karijere osvojio je devet prvih nagrada na međunarodnim gitarskim natjecanjima. Çeku je prvi studijski album objavio 2008. godine za američku diskografsku kuću Naxos. Njegova izvedba svih Bachovih suita za violončelo u transkripciji za gitaru Valtera Dešpalja objavljena je početkom svibnja 2016. godine u izdanju španjolske kuće Eudora. Petrit Çeku svira na gitari američkog graditelja Rossa Gutmeiera.
MURIEL ANDERSON / DUCK BAKER
13.8.2017. / 21:00 h / Crekvina
Cijena ulaznice: 60,00 kn

Muriel Anderson, gitaristica i harfa-gitaristica, zaljubila se je u gitaru u najranijoj dobi savladavajući pritom sve dostupne žanrove; etno, bluegrass te naposljetku jazz u srednjoj školi. Diplomirala je glazbu na DePaulovom Sveučilištu u Chicagu te nastavila obrazovanje u klasi Christophera Parkeninga i Cheta Atkinsa. Anderson sklada glazbu od svoje četvrte ili pete godine a njezin opus uključuje solo instrumentalne i vokalne, koralne i orkestralne kompozicije. Prva je gitaristica s osvojenim Nacionalnim prvenstvom u fingerstyle tehnici sviranja gitare. Njezin dvostruki nosač zvuka Nightlight Daylight osvojio je najviša priznanja u 11 nacionalnih nagrada a ugošćuje poznate izvođače poput Victora Wootena i Tommy Emmanuela. Njezin album Heartstrings slušali su astronauti tijekom misije na svemirskoj letjelici Discovery. Muriel rado dijeli svoja znanja na radionicama, putem edukacijskih DVD-a dok svojom dobrotvornom organizacijom Music for Life Alliance osigurava dostupnost instrumenata i nastave za djecu i mlade.
Duck Baker jedan je od najcjenjenijih gitarista fingerstyle tehnike svoje generacije. Rođen je 1949. godine kao Richard R. Baker IV a odrastao je u Richmondu, Virginiji. U adolescentskim godinama svirao je u rock i blues sastavima prije nego li se počeo zanimati za fingerpicking blues i etno glazbu u lokalnim kavanama. Veliki utjecaj na Bakerov umjetnički razvoj imao je ragtime pijanist Buck Evans, izlažući tada mladog gitaristu ragtime i jazz glazbi koja je u to vrijeme bila u velikoj mjeri zaboravljena. Njegov repertoar danas uključuje tradicionalnu irsku glazbu, old-time mountain glazbu, bluegrass, blues, gospel, swing, modernu jazz glazbu te slobodnu improvizaciju. Baker je također izvanredan skladatelj, s preko 200 djela skladanih većinom za gitaru, te još plodniji aranžer. Karijera duga pet desetljeća uključuje 28 samostalnih nosača zvuka, njih 8 u duo ili trio aranžmanima te 32 gostovanja u različitim antologijama. Autor je 12 zbirki notnih zapisa i sličnog broja edukacijskih video zapisa.
ALFONSO & MIGUEL LINARES FLAMENCO ENSEMBLE
15.8.2017. / 21:00 h / Crekvina
Cijena ulaznice: 60,00 kn

Alfonso i Miguel Linares predvode ansambl glazbenika koji izvodi repertoar autorskih djela temeljenih na različitim flamenco stilovima. Do sada su nastupili na najprestižnijim festivalima gitare u svijetu.
Alfonso i Miguel Linares, glazbenici iz Córdobe (Andaluzija, Španjolska), započeli su svoje glazbeno obrazovanje s 8 godina na Konzervatoriju u Cordobi. Autori su glazbe za simfonijski orkestar i flamenco gitaru, izvedene na koncertima Argentaurum i Trimilenaria. Alfonso Linares je 2010. osvojio prvu nagradu fundacije Cristina Heeren i mladih flamenco gitarista Cordobe. Studirao je u klasi Manola Sanlúcara nakon što je dobio stipendiju 2008. godine. Miguel Linares vezan je za kazališni svijet skladajući glazbu za prestižne kazališne redatelje.
Alfonso & Miguel Linares Flamenco Ensemble čine čine Alfonso Linares na gitari, Miguel Linares na violi, Fran Moreno Carmona na oboi, Jorge Muñoz na violončelu, Daniel Morales Mawe na udaraljkama i Salvador Anaya kao vokal.
▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿Još događanja u Kastav - Kastafsko Kulturno Leto

26. KKL_Natali Dizdar & Jazz trio
Muzika

26. KKL_Natali Dizdar & Jazz trio

Subota 21:00 (29 Srpanj)
Kastav - Kastafsko Kulturno Leto, Kastav

26. KKL_Ritam dvorišta (drugi dio)
Muzika

26. KKL_Ritam dvorišta (drugi dio)

Utorak 19:30 (01 Kolovoz)
Kastav - Kastafsko Kulturno Leto, Kastav

26. KKL ▸ Atomic jazzistra & Ervin Baučić
Muzika

26. KKL ▸ Atomic jazzistra & Ervin Baučić

Petak 21:00 (11 Kolovoz)
Kastav - Kastafsko Kulturno Leto, Kastav

Događanja u blizini Kastav - Kastafsko Kulturno Leto

Ljetni Kettlebell Kamp@Platak
Noćni život
650 m »

Ljetni Kettlebell Kamp@Platak

Petak 13:00 (28 Srpanj)
Fenix - Kettlebell klub, Kastav

Empeduja Punk Festival 2017.
Noćni život
3.1 km »

Empeduja Punk Festival 2017.

Subota 20:00 (12 Kolovoz)
Empeduja beach bar, Rijeka

Immersione a Fiume (HR)
Festival
4 km »

Immersione a Fiume (HR)

Nedjelja 07:00 (08 Listopad)
Diving-MarcoPolo, Rijeka

Jazz na Zametu - Borna Šercar's Jazziana Croatica
Muzika
4 km »

Jazz na Zametu - Borna Šercar's Jazziana Croatica

Nedjelja 20:00 (30 Srpanj)
Baptistička crkva Rijeka, Rijeka

Fingerprint 2017 - susret mladih
Noćni život
4 km »

Fingerprint 2017 - susret mladih

Petak 18:00 (06 Listopad)
Baptistička crkva Rijeka, Rijeka

Hrvatska - Slovenija
Sport
4.2 km »

Hrvatska - Slovenija

Subota 18:00 (12 Kolovoz)
Sportska dvorana Opatija, Opatija

Hrvatska - Ukrajina
Sport
4.2 km »

Hrvatska - Ukrajina

Ponedjeljak 18:00 (14 Kolovoz)
Sportska dvorana Opatija, Opatija

Slovenija - Ukrajina
Sport
4.2 km »

Slovenija - Ukrajina

Nedjelja 18:00 (13 Kolovoz)
Sportska dvorana Opatija, Opatija