Bugarska 2017

Bugarska 2017


Kada?

Počinje: Subota 07:00 (12 Kolovoz)
Završava: Nedjelja 20:00 (20 Kolovoz)

Gdje?

Planinarski klub Horizont VG
Matije Slatinskog 4, Velika Gorica
Noćni život

Opis

BUGARSKA 12.-20.08.2017.
Uspon na najviši vrh Balkana - Musala 2925m, NP Rila
Uspon na Vihren2914m, NP Pirin
PROGRAM PUTOVANJA:
1. dan, subota 12.08. Zagreb – Beograd – Sofija
05:30 polazak iz Velike Gorice, iza robne kuće Konzum
6:00 polazak iz Zagreba ispred KD Vatroslav Lisinski
Vožnja konfornim autobusom (dva vozača) autoputom Zagreb - Beograd - Sofija, po putu je predviđen dovoljan broj pauza za odmor i okrijepu. Predviđen dolazak u Sofiju je oko 18:00 sati.

2. dan, nedjelja 13.08. Sofija - Borovets
Doručak, razgled grada: katedrala Aleksandra Nevskog, sveučilište, opera, knjižnica sv. Ćirila i Metoda, nacionalno kazalište, parlament, ruska crkva, bulevar Vitoša s brojnim dućanima.... . Preporučeno posjet Nacionalnom povijesnom muzeju koji čuva vrhunsko blago (zlatni i srebrni predmeti) iz trakijskog doba bugarske povijesti.. Slobodno vrijeme za osobne potrebete. Nnastavak puta do poznatog turističkog i skijaškog centra Borovets. Mjesto se nalazi na 1300 m n/v, udaljeno 70 km od Sofije, u podnožju vrha Musale. Lako je dostupno, zanimljivo je i ljeti i zimi. Borovets je dobio ime po drvetu bor, a mjesto je osnovano za lov, odmor i zračno liječilište kraljevske obitelji. Još su i danas sačuvane prekrasne vile iz tog vremena. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

3. dan, ponedjeljak 14.08. Borovets - Vrh Musala 2925 m - Borovets
Doručak. Dan za planinarenje, uspon na najviši vrh Bugarske i Balkana – vrh Musala 2925 m ili uživanje u šetnji prekrasnim krajolicima planinskog masiva Rodopi (grupa „B“). Grupa će biti podjeljena u dvije grupe te će obje grupe doći do planinarskog doma na 2000 m/nv odakle grupa „A“ nastavlja do vrha Musala 2925m, a grupa „B“ samostalno istražuje okoliš ili uživa u prirodi i planinskom zraku. Kratki opis ture: pješice cca 10 min., zatim žičarom do doma Jastrebec (cca. 30 min.), uspon do doma Musala (2.389 m) cca. 1 sat, dalje do doma Everest pa uz Veliko ledeno jezero (2.709 m, najviše jezero na Balkanu) na vrh Musala, cca 2 sata, ukupno cca 5:00 sati. Obje grupe će koristiti žičaru do 1500 m n/v. Korištenje žičare se plaća fakultativno. Povratak u hotel žičarom ili pješice. Napomena: Žičare voze do 16.00 sati. Večera. Noćenje.

4. dan, utorak 15.08. Borovets - Manastir Rila - Bansko
Doručak. Odjava iz hotela, odlazak iz Borovetsza prema najvećem manastiru u Bugarskoj- „Manastir Svetog Ivana Rilskog. „Manastir Rila najljepši je srednjovjekovni samostan u Bugarskoj poznat posebno po fasadnim slikama, ali i po povijesnom značanju u očuvanju bugarske kulture, osnovan je u 10. st. i najveći je i najljepši samostan u Bugarskoj, pod nacionalnom zaštitom od 1976., a pod zaštitom UNESCO-a od 1983. godine. Nastavak puta prema Banskom, smještaj u hotel. Poslijepodne slobodno za upoznavanje starog dijela grada te priprema ruksaka za sutrašnje planinarenje. Večera. Noćenje.


5. dan, srijeda 16.08. Bansko - Vrh Vihren 2914 m - Bansko
Doručak. Polazak autobusom do doma Vihren (1.950 m) odakle počinje planinarski uspon na Vihren 2914m – treći vrh Balkana. Staza je markirana, na početku prolazi kroz borovinu, nakon koje se izlazi na plato s kojega se vide susjedni greben Siljegarnik i Todorin Vrh (2746m), inače do tuda vozi i žičara. Put nastavlja do vihrenskog prevoja (2650m) s kojeg se otvara pogled na Vihrenska jezera. S prijevoja nastavlja krivudava kamena staza do vrha Vihren 2914m. Grupa koja neće ići na uspon na vrh Vihren 2914m može samostalno istraživani okolinu. Nakon planinarske ture povratak u Bansko. Večera. Noćenje.

6. dan,četvrtak 17.08. Bansko – Plovdiv – Veliko Tarnovo
Doručak. Odjava iz hotela te nastavak puta prema Plovdivu, drugom po velični i značaju gradu Bugarske, poznat po bogatoj prošlosti, tračanski i klasični grčki polis, ponos Filipa II. Makedonskog (oca Aleksandra Velikog), glavni grad Trakije za vrijeme rimskog carstva. Poznat je po svojim starim malim uskim ulicama s prekrasnim cvjećem, obrtničkim radionicama i starim iskopinama u turističkom kompleksu. Razgled grada: rimski amfiteatar, stadion, Etnografski muzej(opcionalno), kompleks zgrada Nacionalnog preporoda ... Plovdiv se nalazi na UNESCO-vom popisu mjesta svjetske zaštićene baštine. Slobodno vrijeme za ručak i osobne potrebe te nastavak putovanja prema Velikom Tarnovu. Dolazak u Veliko Tarnovo u većernjim satima, Smještaj u hotel, slobodno vrijeme, večera, noćenje.

7. dan, petak 18.08. Veliko Tarnovo – Arbanasi – Veliko Tarnovo
Doručak. Razgled ljepota Velikog Trnova, najljepšeg grada Bugarske, smještenog na tri brda uz rijeku Yantru, kojeg su još nazivali „Grad Careva“. Nekada je bio glavni grad Drugog bugarskog carstva, tu je napisan Prvi Bugarski ustav 1879. god., kao i proglašena puna nezavisnost Bugarske 1908. godine. Obilazak grada, posjet brdu Tzarevetz: mala vrata na južnim zidinama, Baldouin kula i palača patrijarha, posjet ćemo utvrdu Carevec, jednu od najposjećenijih spomenika Bugarske (plaća se ulaznica). Slobodno vrijeme za ručak i osobne potrebe.... nastavak putovanja prema mjestu Arbanas gdje žive bogate familije kraljevskog podrijetla koje su tu izgradile velike kuće koje datiraju iz davnih vremena. Posjet tradicionalnoj obnovljenoj bugarskoj kući iz 17. Stoljeća – muzeju Konstantsalieva (plaća se ulaznica). Mjesto je poznato i po bogatoj povijesti i velikom broju povijesnih spomenika koje su ga pretvorile u popularno turističko središte. Nakon razgleda i odmora povratak u Veliko Tarnovo, večera, noćenje.

8. dan, subota 19.08. Veliko Trnovo - Kazanlak – „Etar“ - Sofija
Doručak, polazak autobusom u pitoreskni bugarski gradić u središtu bajkovite Doline ruža –Kazanlak, koji će nam otkriti tajnu proizvodnje skupocjenog ružina ulja staru više od 330 godina. Ružino ulje tri je puta skuplje od zlata, a esencija proizvedena u Bugarskoj tražena je u čitavom svijetu. U Kazanlaku se nalazi jedinstveni Muzej ruža čiji eksponati pričaju povijest proizvodnje ruža na ovome području, staru i više od 330 godina, posjetit ćemo Trakijski grob u Kazanlaku (Unesco baština), etnografski muzej ... posjet Ruskoj crkvi „Šipka“ ... nastavak putovanja prema „Etar-u“ – arheološto – etnografskom muzeju na otvorenom, s jedinstvenom i najvećom zbirkom starog načina života, tradicionalnih zanata, arhitekture planine Balkan iz doba preporoda. Nastavak putovanja za Sofiju, smještaj u hotel, nakon smještaja odlazak na tradicionalanu Bugarsku večeru uz folklor-show u trajanju od cca 3-4 sata, noćenje.

9. dan, nedjelja 20.08. Sofia - Zagreb
Doručak, odjava iz hotela, moguća šetnja središtem Sofije te slijedi povratak prema Zagrebu, vožnja autobusom uz dovoljan broj zaustavljanja za odmor i okrijepu.
CIJENA PUTOVANJA IZNOSI: 3.980,00 Kn

Cijena putovanja uključuje:
- prijevoz visoko turističkim autobusom, dva vozača, sve cestarine, smještaj vozača
- 8 polupansiona u hotelima 3 i 4**** (2-krev. sobe s twc), usluga noćenje/doručak/večera
- sve izlete i razglede po programu
- organizaciju i vođenje planinarskih tura
- usluge stručnih vodiča u gradovima, stručni turistički vodič cijelo vrijeme putovanja, planinski vodič

Napomena: Ulaznice za muzeje, crkve i ostale arheološke lokalitete nisu uključene u cijenu, sve ulaznice koštaju cca 30€. Mogućnost nadoplate za jednokrevetnu sobu u hotelima. Cijena putovanja napravljena je na bazi 40 planinara, ukoliko je manji broj prijavljenih može doći do korekcije cijene putovanja zbog cijene autobusa. Putno zdravstveno osiguranje (uključen sport i gubitak prtljage) možemo napraviti grupno, u tom slučaju bi polica osiguranja bila povoljnija. Cijena je u protuvrijednosti 530€, u slučaju znatnije promjene tečaja cijena će se uskladiti s tečajem Eura.

Vodič i kreator ture: Renato Milovski

Prijave i informacije: na sastancima Kluba, na tel. 091/506 4411 ili mail: horizont.vg@gmail.com

Organizator: PK Horizont VGDogađanja u blizini Planinarski klub Horizont VG

Specijalna izložba II. & III. FCI grupe Velika Gorica
Sport
800 m »

Specijalna izložba II. & III. FCI grupe Velika Gorica

Nedjelja 10:00 (03 Rujan)
Kinološki klub Velika Gorica, Velika Gorica

Croatian DRIFT Challenge 2017, Rd3 Finale
Sport
4.3 km »

Croatian DRIFT Challenge 2017, Rd3 Finale

Nedjelja 09:00 (17 Rujan)
Oryx Centar sigurne vožnje, Velika Gorica

TESC IV: Ebonheart
Ostalo
5.4 km »

TESC IV: Ebonheart

Petak 09:00 (20 Listopad)
Dvorac Lukavec, Velika Gorica

APG seminar - Michael L. Hall prvi put u Zagrebu
Sport
6.5 km »

APG seminar - Michael L. Hall prvi put u Zagrebu

Petak 09:00 (22 Rujan)
Hotel Aristos, Zagreb

Sakupljam I Hoću-Pametnu Ploču
Prikupljanje
7.5 km »

Sakupljam I Hoću-Pametnu Ploču

Utorak 09:00 (12 Lipanj)
Udruga Stari Papir Za Novi Osmijeh, Zagreb

Ubaci Flašu Za Udrugu Našu
Prikupljanje
7.5 km »

Ubaci Flašu Za Udrugu Našu

Petak 06:00 (06 Listopad)
Udruga Stari Papir Za Novi Osmijeh, Zagreb

Flow Movement Workshop in Zagreb
Radionica
8.3 km »

Flow Movement Workshop in Zagreb

Subota 11:00 (02 Rujan)
Kulturni centar Travno - KUC Travno, Zagreb

Polazak u vrtić - predavanje i radionica
Noćni život
10 km »

Polazak u vrtić - predavanje i radionica

Subota 17:30 (02 Rujan)
Prirodno roditeljstvo, Zagreb