Događanja u blizini Galerija Klovićevi dvori

Edukacija masaže abdomena sa Suzanom Janković
Radionica

Edukacija masaže abdomena sa Suzanom Janković

Subota 12:00 (24 Veljača)
Sangha yoga centar, Zagreb

Masterclass subota - Mandala Vinyasa s Jasnom
Radionica

Masterclass subota - Mandala Vinyasa s Jasnom

Subota 10:00 (20 Siječanj)
Sangha yoga centar, Zagreb

Puštanje techno glazbe na Markovom trgu
Igranje

Puštanje techno glazbe na Markovom trgu

Petak 04:20 (20 Travanj)
St. Mark's Square, Zagreb, Zagreb

Marko Ramljak Band
Muzika

Marko Ramljak Band

Subota 21:00 (27 Siječanj)
Boogie klub, Zagreb

Balintawak/B3 seminar u Zagrebu!
Ostalo

Balintawak/B3 seminar u Zagrebu!

Subota 10:00 (20 Siječanj)
Balintawak Croatia, Zagreb

Edukacija I Prezentacija Materijala- Studio Sandra
Zdravlje

Edukacija I Prezentacija Materijala- Studio Sandra

Subota 10:00 (03 Veljača)
Chilloutka, Zagreb

Uvodno predavanje o mudrosti Kabale u Zagrebu (uz on-line stream)
Zdravlje

Uvodno predavanje o mudrosti Kabale u Zagrebu (uz on-line stream)

Srijeda 18:30 (31 Siječanj)
Chilloutka, Zagreb

8. rođendan FB grupe 'Zakaj volim Zagreb'
Noćni život

8. rođendan FB grupe "Zakaj volim Zagreb"

Petak 20:00 (02 Veljača)
Ritam grada, Zagreb


Ciklus Vlaho Bukovac 1/3 Pariško Razdoblje 1877. - 1893.

Ciklus Vlaho Bukovac 1/3 Pariško Razdoblje 1877. - 1893.


Kada?

Počinje: Četvrtak 19:00 (18 Siječanj)
Završava: Četvrtak 22:00 (18 Siječanj)

Gdje?

Galerija Klovićevi dvori
Jezuitski trg 4, Zagreb
Umjetnost

Opis

VLAHO BUKOVAC 1/3
pariško razdoblje 1877. – 1893.
18. 1. – 11. 3. 2018.

Galerija Klovićevi dvori iz Zagreba i Kuća Bukovac u Cavtatu otvaraju prvu od tri predviđene izložbe o Vlahi Bukovcu. Namjera je kroz tri zasebne izložbe predstaviti tri najznačajnija razdoblja Bukovčeva stvaralaštva: pariško, zagrebačko i praško.
Prva izložba obrađuje Bukovčev život i rad u Parizu od 1877. do 1893. godine, te njegovu afirmaciju u Engleskoj, Crnoj Gori, Srbiji kao i buđenje domaće likovne sredine u Dalmaciji.
Autorice izložbene koncepcije su Petra Vugrinec (viša kustosica, Galerija Klovićevi dvori) i Lucija Vuković (kustosica, Kuća Bukovac) dok su koautori:
1. dr. sc. Rachel Rossner, američka povjesničarka umjetnosti koja je doktorirala s temom Great Expectations: The South Slavs in the Paris Salon Canvases of Vlaho Bukovac and Jaroslav Čermak na The University of Chicago, Intervju sa Rachel Rossner možete pročitati ovdje: Intervju Rachel Rossner (JL, 8. 12. 2017.)

2. ugledni engleski povjesničar umjetnosti Alex Kidson, glavni kustos triju izložaba o Vlahi Bukovcu pod nazivom Searching for Blaise: Vlaho Bukovac (1855 – 1922) and his Northern Patrons, Walker Art Gallery, Liverpool, XI/ 2005. – I/2006, Mercer Art Gallery Harrogate, I – III/ 2006. i Bonhams u Londonu,

3. Jadranka Beresford-Peirse, osnivačica internacionalne Zaklade hrvatskih spomenika koja se dugi niz godina trudi detektirati Bukovčeva djela u Velikoj Britaniji

4. akademik dr. sc. Radoslav Tomić izvanredni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu dr. sc. Igor Borozan.

Po prvi će se puta u Hrvatskoj predstaviti djela iz Engleske i Francuske koje je radio za trgovce Vicars Brothers te pripadnike engleskoga visokog društva Richarda Le Douxa i Samsona Foxa. Bit će izložena i djela koja je predstavljao na pariškom Salonu poput La Grande Iza, Andromeda ili Dalmatinski ribari te Portret Baltazara Bogišića. Na nov će se način valorizirati Bukovčevo slikarstvo nastalo izvan atelijera i akademije, njegovi slobodno kadrirani pejzaži. Bukovčeva autobiografija „Moj život“ neiscrpno je vrelo podataka, neraskidivo vezano za stvaralaštvo. Izložba će prikazati kronološki slijed, uspone i razočaranja mladog umjetnika hrabro vođenog idejom da postane umjetnik u europskoj prijestolnici, Parizu.
Djela za izložbu dolaze iz Velike Britanije, Francuske, Slovenije, Srbije, Vojvodine, Crne Gore, a posebna atrakcija izložbe monumentalna je kompozicija Isus prijatelj malenih iz crkve Franjevačkog samostana u Tomislavgradu impozantnih dimenzija 3 x 4,40 m, koja je nagrađena na pariškom Salonu 1888. godine. Slika će po prvi puta biti predstavljena hrvatskoj javnosti.
Namjera ovoga opsežnog projekta je sublimirati sva novija dosadašnja istraživanja o Vlahu Bukovcu, rodonačelniku hrvatskog modernog slikarstva, provedena u Hrvatskoj, ali i izvan nje, jer Bukovac je posljednjih godina postao predmetom istraživanja međunarodnih stručnjaka. Željeli bismo uključiti opus ovoga umjetnika u dijalog sa suvremenicima, te jezikom suvremene vizualne prezentacije prodrijeti dalje od lokalnoga promišljanja.