Još događanja u Hrvatsko planinarsko društvo "Mosor"

Predavanje 'Priroda i društvo'
Konferencija

Predavanje "Priroda i društvo"

Srijeda 20:30 (21 Veljača)
Hrvatsko planinarsko društvo "Mosor", Split

Izlet na Blidinje i zimski uspon na Veliki Vran (BiH)
Sport

Izlet na Blidinje i zimski uspon na Veliki Vran (BiH)

Nedjelja 06:30 (25 Veljača)
Hrvatsko planinarsko društvo "Mosor", Split

Mosorova planinarska škola, proljeće 2018.
Fitness

Mosorova planinarska škola, proljeće 2018.

Utorak 20:00 (27 Veljača)
Hrvatsko planinarsko društvo "Mosor", Split

Izlet kroz kanjon Prosika
Sport

Izlet kroz kanjon Prosika

Nedjelja 06:45 (04 Ožujak)
Hrvatsko planinarsko društvo "Mosor", Split

Izlet u Slavoniju
Noćni život

Izlet u Slavoniju

Petak 23:30 (27 Travanj)
Hrvatsko planinarsko društvo "Mosor", Split

Izlet 'Rumunjska i Transilvanijske Alpe'
Fitness

Izlet "Rumunjska i Transilvanijske Alpe"

Petak 19:30 (03 Kolovoz)
Hrvatsko planinarsko društvo "Mosor", Split

Događanja u blizini Hrvatsko planinarsko društvo "Mosor"

Dan otvorenih vrata Udruge Dante Alighieri - Split
Druženje

Dan otvorenih vrata Udruge Dante Alighieri - Split

Petak 10:00 (23 Veljača)
Udruga Dante Alighieri - Split, Split

Zumba Fitness Marathon povodom Dana žena: Subota Podne Riva.
Sport

Zumba Fitness Marathon povodom Dana žena: Subota Podne Riva.

Subota 12:00 (10 Ožujak)
Splitska Riva, Split

Krešo Bengalka - Jim Morrison (Premijera spota)
Noćni život

Krešo Bengalka - Jim Morrison (Premijera spota)

Petak 22:00 (23 Veljača)
Negro bar, Split

Valentinovo s Nadzemljem
Umjetnost

Valentinovo s Nadzemljem

Srijeda 20:30 (21 Veljača)
Nadbiskupsko sjemenište Split, Split

Sail Croatia Under 35 Yacht Tour 29th August
Muzika

Sail Croatia Under 35 Yacht Tour 29th August

Srijeda 14:00 (29 Kolovoz)
Sail Croatia, Split

Sail Croatia Elegance Cruise 8th July
Obitelj

Sail Croatia Elegance Cruise 8th July

Nedjelja 10:30 (08 Srpanj)
Sail Croatia, Split

Sail Croatia Navigator Cruise 16th June
Ostalo

Sail Croatia Navigator Cruise 16th June

Subota 10:30 (16 Lipanj)
Sail Croatia, Split

Sail Croatia Explorer Cruise 15th September
Obitelj

Sail Croatia Explorer Cruise 15th September

Subota 10:30 (15 Rujan)
Sail Croatia, Split


Izlet 'S okusom mora, s okusom soli II'

Izlet "S okusom mora, s okusom soli II"


Kada?

Počinje: Nedjelja 06:45 (18 Veljača)
Završava: Nedjelja 20:00 (18 Veljača)
Sport

Opis

Pozivamo Vas da nam se pridružite u nedjelju 18. veljače o.g. na izletu "S okusom mora, s okusom soli" 2. dio, na Via Dinarici od Makarske do Živogošća.

Dinamički plan izleta:

06:45h okupljanje na Sukoišanskoj
07:00h polazak autobusom prema Makarskoj, kava
08:45h početak pješačenja

Izlet započinjemo u Makarskoj, na poluotoku i park šumi Osejava. Poluotok Osejeva čini dio Makarske luke koji je "grli" sa južne strane i štiti od nevere. Poluotok se proteže od Makarske pa sve do ulaska u Tučepe. Poluotok je najveći gradski park koji obiluje gustom borovom šumom, raznolikim biljnim vrstama te u podnožju stijena prekrasnim kristalnim morem. Sam park je protkan mnoštvom manjih i većih staza. Dio poluotoka koji ljubi more su većim dijelom visoki klifovi koji su pogodni za sportske penjače, ali i avanturiste koji u želji za adrenalinom u ljetnim mjesecima skaču sa stijena u more. Na poluotoku se nalazi i poznata plaža Nugal.

Stazom koja vodi uz more preko vidikovca Gradac koji je zadnja, morska, kontrolna točka poučno ekološkog puta Dr. fra Jure Radića, nastavljamo kroz borovu šumu do Tučepa.
Područje Tučepa bilo je naseljeno još u antičko doba. Prema sačuvanim staroilirskim dokumentima na albanskom jeziku, njegov naziv značio bi „selo kod izvora vode“.
Prvi put se u povijesnom pisanom dokumentu spominju 1434. godine u Kreševskoj povelji. Od 15. do 17. stoljeća ovim prostorima vladaju Turci. U 18. stoljeću Mlečani preuzimaju vlast, ali nastavljaju se borbe protiv turske vojske. Za potrebe tih ratova u brdima iznad Tučepa sagrađeno je nekoliko fortifikacijskih objekata i kula čiji se ostaci i danas mogu vidjeti. Tučepi su poznati i po najdužoj šljunkovitoj plaži Makarske rivijere te šetalištu koje okružuje borova šuma.

Iz Tučepa, šetnicom uz more, preko plaža i maslinika nastavljamo našu šetnju prema Podgori u kojoj radimo pauzu za kavu, tj. marendu.
Podgora je rano naseljena najviše zahvaljujući svome dobrom zemljopisnom položaju. Prvi put se Podgora u pisanim dokumentima spominje 1571. godine kao jedno od mjesta koje Venecija uzima pod svoju zaštitu, nakon turskog poraza u bitci kod Lepanta. Iz tog doba postoje ostaci groblja sa ponekim sačuvanim nadgrobnim spomenicima. Crkva Sv. Tekle spominje se 1630. godine. U Gornjoj Podgori koja je bila naseljena do velikog potresa 1962. godine, postoji niz ostataka crkava, a najvažnija građevina, također potresom oštećena, je velika kula na brdu Roščići iz vremena turske najezde. Kula je izgubila na svom “borbenom” izgledu s obzirom da je s vremenom preuređena za stanovanje.
Jedna od zanimljivosti u Podgori uz svjetionik Ijak i skluptura Uzorita je priča koju skriva Kapela Srca Isusova iz XIX st. obitelji Mrkušić. Njezina izgradnja je završena 1804. g. netom prije uspostave francuske vladavine. Iza oltara u zidu nalazi se željezna topovska kugla. Kako nam navode ista je ostatak napada Ruske flote na položaj francuske vojske u Podgori. Na kapelici se još nalaze orginalna vrata na kojima je vidljivo oštećenje izazvano probojem same kugle.
Iz Podgore nastavljamo dalje uz more prema Čakljama. U Čakljama prelazimo Jadransku magistralu i laganim usponom idemo prema zaseoku Vrulja i Spile. U Spilama započinje makadamska cesta, gornja trasa jadranske magistrale koju su gradili Francuzi početkom 19. stoljeća. Tu je veoma dobro vidljivo kako je u prošlosti svaki komadić obradivog zemljišta između mora i biokovskih stijena bio obrađen. I ne samo to, da bi povećali iskoristivost strmog krškog terena, podgorski težaci su u suhozidnim podzidima ostavljali rupe iz kojih je rasla loza. Vještinu graditelja, ali i kvalitetu suhozida kao konstruktivnog rješenja dokazuje činjenica da su ti namjerno oslabljeni zidovi izdržali veliki potres 1962. g. Danas nažalost, ta cesta više služi kao divlji deponij.

Mjesto Drašnice (Dračnice), smješteno u uvali Svetoga Križa, spominje se prvi put u turskom dokumentu 1523. godine. Selo je postojalo i prije, što potvrđuju srednjovijekovni stećci i ostaci sarkofaga iz rimskog doba. Župa je od starine imala dva naselja, ono ispod brda i drugo pri moru, zvano Kvanj. Selo pri moru, uz crkvu sv. Jure, vjerojatno je postojalo i u srednjem vijeku. Tu su se g. 1563. sklonili franjevci iz Hercegovine s nekoliko obitelji. Oni su prihvatili pastorizaciju sela pa i kasnije kad su prešli u Živogošće.
Dolaskom u Drašnice, spuštamo se prema moru i makadamskim putem nastavljamo prema Igranama.

Igrane su živopisno naselje smješteno u istoimenom zaljevu ispod Biokova, prvi put se spominje 1430. g. u Portolanu Magliabecchi (Parma), iako brojni poklopci za sarkofage u blizini mora, na prethistorijskom nalazištu Gradina, svjedoče da je mjesto bilo naseljeno u rimska vremena. Nizovi višestoljetnih kala i kamenih kuća u gornjem dijelu zvanom Štrada, ribarskih kučica i konoba u Portu, te modernih zdanja uz dugu pješčanu plažu, uklopljeni su u predivnu i skladnu cjelinu .
Iznad mjesta diže se vitki zvonik crkve Gospe od Ružarija, koji kao da bdije nad naseljem. U blizini je i Zalina kula podignuta za vrijeme Kandijskog rata, koja podsjeća na vrijeme borbe protiv Turaka u kojima se isticao Zale Antičić po kojemu je kula i dobila ime.

Iz Igrana nastavljamo izlet prema Živogošću. Mjesto se sastoji se od tri manja, međusobno udaljena naselja: Porat, Mala Duba i Blato.
Kao naselje Živogošće se prvi put spominje sredinom 13 st. Živogošće je naseljeno od ilirskih i rimskih vremena, o čemu svjedoče ilirske gomile na vrhu brda Suzine i ostaci vila rustika u Maloj Dubi i Blatu. U Poratu je poznati Licinijanov epigram iz 474. g. sastavljen od 16 latinskih heksametara, najljepši primjerak klasične literature, uklesan u živoj stijeni iznad izvora Pokrivenice na obali mora. Njime rimski kvestor Licinijan slavi izvor «slatke vode», koja i sada tamo teče.

Živogoški franjevački samostan, utemeljen 1616 godine, bio je više stoljeća središte duhovnog života i pismenosti ovog kraja, s bogatom bibliotekom i vrijednim umjetničkim djelima.
Sadašnji oblik mjesto dobiva zadnjih četrdesetak godina kada započinje i znatniji razvoj turizma na ovim područjima. Prirodne ljepote maslinika i borove šume, koji su se nadvili nad sitno šljunkovite plaže, 6 km međusobno povezanih plaža, čisto i nezagađeno more, a sve to smješteno u podnožju vrha Sutvid , daje poseban ugođaj i užitak boravka.
U Živogošću Poratu još jednom prelazimo magistralu da bi zaobišli hridi na putu do Male Dube. Iz Male Dube preko istoimene prekrasne šljunčane plaže stižemo do našeg cilja, Živogošća Blato iz kojeg se vidi vrh Viter (769 m.n.m.)
Iz dinamičkog plana možete vidjeti da nisu pisane satnice. Satnice nisu pisane iz razloga što ovaj izlet iako nije kondicijski i tehnički zahtjevan ipak ima dužinu od nekih 25 km. Upravo iz tog razloga trajanje izleta će biti prilagođeno veličini grupe kao i spremnosti sudionika.

20.00 očekivani dolazak u Split

Prijave uz uplatu: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, utorkom, srijedom i četvrtkom od 18 do 22h te petkom od 08 do 12h
Prehrana: u vlastitom aranžmanu (iz ruksaka)
Oprema: izletnička - prilagođena vremenskoj prognozi i uvjetima na terenu, hrana i piće, planin. i osobna iskaznica, mobitel, udobna i čvrsta obuća...
Prijevoz: autobus
Težina: K1 - T1
Informacije: - u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365
Vodič: Boris Tolić – 098 488 810

Prednost kod popune autobusa imaju prijavljeni s cjelovitom uplatom izleta.
Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu.
Vodič zadržava pravo izmjena i dopuna u programu izleta te pravo promjene satnice ovisno o okolnostima.

Kondicijska zahtjevnost:
K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)


Tehnička zahtjevnost :
T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)