Izložba fotografija: 'Mošćeninka'

Izložba fotografija: "Mošćeninka"


Kada?

Počinje: Subota 18:00 (02 Prosinac)
Završava: Nedjelja 17:00 (31 Prosinac)
Umjetnost

Opis

Izložba crno-bijelih fotografija na platnu - "Mošćeninka"

Čini mi se kao da duuugo vremena nisam napravio samostalnu izložbu...?! Pogotovo ne na ovu temu - već 5 godina! Ovim putem pozivam sve da nam se pridruže na proslavi Andrejne va subotu va Mošćenicah!

Nekoliko riječi za ovu prigodu napisao mi je Marin Aničić:

Izreku “Navigare necesse est, vivere non est necesse. - Ploviti se mora dok živjeti nije potrebno.”, u Plutarhovu “Životu Pompejevu”, kao klinci iz Pomorske škole u Bakru, smo u svom new primitivs stilu izvrtali aforizam iz predavanja morskog vuka - kapetana Čede Listeša, “Plovi jer nećeš jest!” što bi moglo vrijediti i danas samo što uglavnom toga nismo svjesni. Bez plovidbe, standard koji danas imamo ne bi bio moguć!

Sve je više entuzijasta na Jadranu koji oživljavaju ne tako davnu povjest u kojoj su njihovi djedovi gradili drvene barke i brodove te njima ribarili i trgovali ploveći na jedra i vesla. Morali su znati mnoga praktična znanja: od meteorologije i navigacije do brodograditeljskog zanata. Svi mi primorci imamo to zapisano u našem genetskom kodu pa tako i Nikica Karas, autor ove izložbe čiji je djed bio kalafat amater, ma što to značilo u njegovo vrijeme.

Izložba “Mošćeninka” fotografski dokumentira podvig Lorisa i Josipa Rubinića, oca i sina koji su kupili kvarnerski guc od 4,10 m, izgrađen na Sušaku 1912. godine. Guc je bio u moru do pred samu kupnju ali su ga Loris, inače stolar po struci, i njegov sin Josip, glazbenik, ali sa završenom školom za brodograđevnog tehničara, shvativši da žele nešto više od obične barke, restaurirali,promjenivši više od osamdeset posto dijelova te se tako u godinu dana rodila barka “Mošćeninka”, kvarnerski guc nastao pored njihove kuće u Mošćenicama.

Autor izložbe u svojim radovima veliča estetiku trupa, preciznost spojeva, fino brušenje, ugraviranu ružu vjetrova na pramcu te pokušava izvući i pokoju apstrakciju iz te palete linija koristeći se širokokutnim objektivom da zaokruži cjelinu i makro-objektivom da istakne detalje. Crno-bijeli izričaj je izabrao kako bi nas potakao na razmišljanje o prošlim vremenima kada je ovaj način rada bio standard ali i zbog toga kako bi naše oko usmjerio na ono što on u svom radu smatra bitnim, a to je linearnost.

Ova izložba šalje apel ostalim sanjarima da krenu na ovo predivno putovanje te lučkim upravama da u našim lukama i portićima nađu mjesto ovim draguljima pomorske tradicije.

---------------------------------------------------

Izložbu priredili: Katedra Čakavskog sabora općine Mošćenička Draga, Ekomuzej Mošćenička draga & Općina Mošćenička draga

---------------------------------------------------

Gdje: Izložbeni prostor Područne škole Mošćenice, Mošćenice

Kada? Otvorenje: 02. 12. 2017. u 18:00 h

Izložba će biti otvorena do 05. sijećnja 2018. svake subote i nedjelje od 15:00 do 17:00.

---------------------------------------------------

Autor izložbe, postava i dizajn letka:
Nikica Karas iliti JA! :P aka CareAss Art & Photography
Info: careass@gmail.com, 00385977490775