Kristian Novak: Ciganin, ali najljepši (praizvedba)

Kristian Novak: Ciganin, ali najljepši (praizvedba)


Kada?

Počinje: Subota 19:30 (30 Prosinac)
Završava: Subota 22:00 (30 Prosinac)
Umjetnost

Opis

U Drami HNK u Zagrebu priprema se nova dramska premijera, praizvedba romana Kristiana Novaka Ciganin, ali najljepši u dramatizaciji Ivora Martinića te režiji Ivice Buljana, koja će se održati 30. prosinca 2017.

Scenograf je Aleksandar Denić, kostimografkinja Ana Savić Gecan, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, dizajn svjetla potpisuje Sonda 4, a video priprema Toni Soprano.

U predstavi nastupaju Nina Violić (Milena), Filip Vidović (Sandi), Franjo Kuhar (Japica Rudolf), Ivan Glowatzky (Milenin brat), Barbara Vicković (Milenina šogorica), Ana Begić (Fanika), Ksenija Marinković (Fanika starija), Nikša Kušelj (Nikola), Siniša Popović (Hamer), Vlasta Ramljak (Dracica), Mirta Zečević (Jadranka), Jelena Perčin (Goga), Kristijan Potočki (Štoplinof Drago), Dora Lipovčan (Eliza), Alma Prica (Albina), Tin Rožman (Mirza), Ugo Korani (Tompo), Ivan Colarić (Jasmin), Livio Badurina (Đani), Bojan Navojec (Starješina), Alen Šalinović (Policajac), Dušan Bućan (Nuzat), Josip Brakus (Azad), Luca Anić (Dilara), Damir Markovina (Hasan), Nikša Kušelj (Grk Papous), Silvio Vovk (Prevoditelj), Luka Dragić (Plančić), Krešimir Mikić (Bule), Goran Grgić (Padolek), Slavko Juraga (Taradi), Ivan Jončić (Načelnik policije), Zijad Gračić (Patolog).

Protagonisti ovoga briljantnog Novakova romana čine nevjerojatnu galeriju likova koju prepoznajemo iz strahova današnjice, a uokvireni su u majstorsko fikcijsko tkanje. Mladi Rom Sandokan zvani Sandi zaljubi se u Međimurku Milenu, bijelu ženu iz susjednog sela Sabolščaka. Ona, rastavljena u kasnim četrdesetima, nepravedno izbačena s posla, vraća se u rodnu kuću gdje se mora brinuti za svojeglava djeda. Nuzat, Kurd iz Mosula napušta obitelj i zemlju koju je zahvatio rat, u potrazi za obećanim životom u Calaisu. Plančić, PR iz zagrebačke policijske uprave poslan je na teren da zataška ubojstvo koje može eksplodirati u nasilje i veliki politički skandal. Veteran Domovinskoga rata održava krhki mir u selu, a policajac na zalazu karijere opsjednut je vizijama kao iz apokaliptičke TVserije Leftovers. Ovi osebujni antijunaci nisu tipizirani predstavnici svoje etničke ili socijalne skupine, oni su plemeniti marginalci koji svojim ponašanjem odudaraju od stereotipa i na empatičan način ruše slike o predrasudama koje društvo gaji o njima. Priče se račvaju i na kraju spajaju oko krvavog ubojstva. Raskošna naracija obuhvaća precizno ispripovjedane biografije iz četiri kulturološka kruga. Novakov je roman precizna socijalna i emotivna topografija identiteta. Jedan je većinski bijeli, ali dolazi iz panonske provincije, drugi je romski, iz istoga kraja, treći predstavlja onaj državni hrvatski, predstavljen preko vlasti iz Zagreba, a četvrti izbjeglički, kurdski. Romanu golem scenski potencijal, prije svega daje raskošan autorov stil sagrađen od elemenata krimića, melodrame, dokumentarnog materijala, socijalne drame, s elementima popularne (sub)kulture, koji uključuje i romske pjesme, od kojih je najpoznatija i naslov romana. Dramatizaciju romana priprema Ivor Martinić, jedan od najzapaženijih hrvatskih dramatičara čiji tekstovi osvajaju svjetske pozornice.

Kristian Novak rođen je 1979. u Njemačkoj, a poslije završene gimnazije upisuje Pravni fakultet u Zagrebu. Ubrzo prelazi na zagrebački Filozofski fakultet, gdje diplomira germanistiku i kroatistiku. Svoj prvi roman Obješeni objavio je 2005., i zaposlio se na katedri zagrebačke Germanistike, a poslije doktorata 2011. prelazi na riječku Kroatistiku. Njegov drugi roman Črna mati zemla, objavljen 2013. dobio je T-portalovu književnu nagradu za najbolji roman godine te doživio kazališnu, a u pripremi je i filmska adaptacija.

Ivica Buljan je redatelj koji svoju bogatu kazališnu karijeru gradi i kao kritičar, pedagog i umjetnički ravnatelj. Njegove predstave prisutne su na mnogim svjetskim pozornicama, a postavio je brojne tekstove domaćih autora, osobito Miroslava Krleže te Filipa Šovagovića, Ivane Sajko, Dubravke Ugrešić, Damira Karakaša, Olje Savičević Ivančević, Danila Kiša, Tene Štivičić i dr. Dobitnik je brojnih domaćih i stranih nagrada i priznanja, među ostalim francuskog odličja Viteza reda umjetnosti i književnosti.Još događanja u Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu Croatian National Theatre in Zagreb

Jakov Gotovac: Ero s onog svijeta - sedamstota izvedba
Umjetnost

Jakov Gotovac: Ero s onog svijeta - sedamstota izvedba

Srijeda 19:30 (10 Siječanj)
Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu Croatian National Theatre in Zagreb, Zagreb

Događanja u blizini Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu Croatian National Theatre in Zagreb

Miroslav Krleža - Leo Mujić : Gospoda Glembajevi
Kazalište

Miroslav Krleža - Leo Mujić : Gospoda Glembajevi

Srijeda 19:30 (17 Siječanj)
Croatian National Theatre in Zagreb, Zagreb

Poigraj mi naše kolo
Zdravlje
100 m »

Poigraj mi naše kolo

Nedjelja 18:00 (17 Prosinac)
Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, Zagreb

Na iglama - modni dizajn Igora Galaša / otvorenje izložbe
Umjetnost
100 m »

Na iglama - modni dizajn Igora Galaša / otvorenje izložbe

Utorak 19:00 (19 Prosinac)
MUO - Muzej za umjetnost i obrt / Museum of Arts and Crafts, Zagreb

3-DAY YOGA & KIDS Teacher Training at GaiaYoga Zagreb
Sport
200 m »

3-DAY YOGA & KIDS Teacher Training at GaiaYoga Zagreb

Petak 17:00 (25 Svibanj)
GaiaYoga School & Shala, Zagreb

Obuka za učitelje Prenatalne i Postnatalne joge (GaiaYoga RPYS)
Sport
200 m »

Obuka za učitelje Prenatalne i Postnatalne joge (GaiaYoga RPYS)

Subota 10:00 (27 Siječanj)
GaiaYoga School & Shala, Zagreb

Ljetni festival: Nagon, srce i svjesnost
Noćni život
200 m »

Ljetni festival: Nagon, srce i svjesnost

Subota 10:00 (30 Lipanj)
Centar za Integrativni Razvoj, Zagreb

Brucoški vikend 2017.
Zdravlje
200 m »

Brucoški vikend 2017.

Subota 18:00 (13 Siječanj)
BIUS - Udruga studenata biologije, Zagreb

Predstavljanje Ljetne Tvornice Znanosti u BIUS-u
Religija
200 m »

Predstavljanje Ljetne Tvornice Znanosti u BIUS-u

Utorak 18:00 (19 Prosinac)
BIUS - Udruga studenata biologije, Zagreb